Un nou studiu a dezvăluit că femeile au mai puține șanse de supraviețuire decât un bărbat în urma unui stop cardiac.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a dezvăluit că femeile și bărbații primesc un tratament inegal atunci când suferă un stop cardiac.
S-a descoperit faptul că atunci când o femeie suferă un stop cardiac în afara spitalului are mai puține șanse să fie resuscitată de către un trecător decât un bărbat.
Însă se pare că diferența în ceea ce privește implicarea a fost cauzată într-o oarecare măsură de faptul că majoritatea oamenilor nu și-au dat seama că femeile care s-au prăbușit sufereau de fapt un stop cardiac, astfel au avut loc întârzieri în contactarea serviciilor de urgență, deci a primirii tratamentului corespunzător.
Stopul cardiac are loc atunci când inima intră într-un ritm neregulat și se oprește în totalitate, proces diferit de infarct.
Doctorul Hanno Tan, cardiolog de la Universitatea din Amsterdam, a declarat că: „Am descoperit faptul că cele mai grave consecințe apar mai des în rândul femeilor în mare parte din cauza faptului că ele aveau probabilitatea de minus 50% să aibă un ritm cardiac potrivit pentru șocurile electrice decât bărbații”.
Echipa de cercetători, condusă de doctorul Hannop Tan a analizat, date reveritoare la tentativele de resuscitare făcute de serviciile de urgență în perioada 2006 – 2012 într-una din proviinciile Olandei. Cercetătorii au identificat 5.717 de stopuri cardiace dintre care 28% au vizat femeile.
Se pare că și rata de supraviețuire în rândul femeilor care au suferit un stop cardiac și ulterior au fost spitalizate este cu 4% mai mică decât în cazul bărbaților: 34% versus 37%.
Per total, rata de probabilitate ca o femeie care a suferit un stop cardiac să supraviețuiască pentru a putea fi externată este cu 50% mai mică decât în cazul bărbaților.
Cercetătorii au declarat că un posibil motiv din cauza căruia mai puține femei au un ritm cardiac potrivit pentru a se putea aplica șocuri electrice de către serviciile de urgență ar putea fi faptul că mai multe femei decât bărbați au suferit o astfel de afecțiune când erau singure. Aceștia au menționat faptul că acest lucru ar putea fi legat de modul în care oamenii mai în vârstă trăiesc: se pare că există mai multe femei în vârstă care trăiesc singure decât bărbați.
Foto: Captură YouTube